Ana içeriğe atla

1 Temmuz, 2023

WC Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hijyenik, mikrop ve bakterilerden arındırılmış bir banyo için öncelikle tuvalet temizliğine büyük özen göstermeniz gerekir. Tuvaletler en çok bakteri ve mikrop üreten yerlerin başında gelir. Hem ev hem işyerindeki tuvaletler insan sağlığını tehdit etme potansiyeline sahiptir. Özellikle iş ortamındaki tuvaletleri fazla sayıda kişi kullandığı için ofis tuvaletlerinin çok daha sık ve iyi bir şekilde temizlenmeleri gerekir. Peki, ev ve işyerlerindeki tuvaletleri temizlerken nelere dikkat edilmelidir? WC temizliği nasıl yapılır?

WC Temizliği için Mutlaka Yüksek Kalitede Temizleyicileri Tercih Edin

WC temizliği için genellikle çamaşır suyu, güçlü kireç sökücü ve tuvalet temizleyici ürünler kullanılır. Tuvalet temizliği söz konusu olduğunda mikrop ve bakterilerden arındırma işlemlerinin iyi bir şekilde yapılması gerekir. Bundan ötürü kullanacağınız temizleyici mutlaka yüksek kalitede bir ürün olmalıdır. Tuvalet temizliği için kalitesiz bir ürün kullandığınız takdirde yalnızca iyi bir temizlik yapmamış olmakla kalmazsınız bu tip ürünlerin içindeki zararlı bileşenlerden de zarar görebilirsiniz.

Tuvalet Temizliği için Kullanmanız Gereken Malzemeler

Tuvalet temizliği için kullanmanız gereken belli başlı ürünler bulunur. Temizliğe başlamadan önce malzemelerinizi doğru seçtiğinizden ve hepsinin tam olduğundan emin olun. WC temizliği için kullanabileceğiniz başlıca ürünler şunlardır:

  • Çamaşır suyu
  • Güçlü tuvalet temizleyici ürünler
  • Kireç sökücüler (Bazı tuvalet temizleyici ürünlerde kireç sökme özelliği de bulunur.)
  • Kaliteli bir tuvalet fırçası
  • Tuvaletin dış yüzeyleri ve klozet kapağı için temiz bir sünger, bez vb.

Tuvaletin iç ve dış kısımları için genellikle farklı ürünleri tercih etmeniz daha sağlıklı bir yöntemdir. Özellikle tuvaletin içini temizlediğiniz fırçayı dış yüzeylerde kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Klozet İçi Temizliği Nasıl Yapılır?

Klozetin iç kısmı tuvaletin en kirli bölümüdür. Tuvaletin içini temizlerken şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk önce sifonu çekmekle işe başlayın.
  • Temizleyiciyi klozetin içine, kenarlarına vb. dökün. Ulaşılması zor alanlara da detarjan döktüğünüzden emin olun.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar bekledikten sonra tuvalet fırçası ile klozetin içini ve kenarlarını iyice fırçalayın.
  • Yaklaşık bir 5 dakika kadar daha bekledikten sonra sifonu çekebilir ve ardından klozetinize hoş bir koku vermesi için koku giderici spreylerden faydalanabilirsiniz.

Klozet Dışı Temizliği Nasıl Yapılır?

Klozetin dış kısmını temizlemek içinse şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:

  • Banyo temizleyicisini tuvaletin dış kısımlarına ve klozet kapağına dökün.
  • Klozetin arkasını, yanlarını oturağın altı da dahil olmak üzere iyice temizleyin. Maksimum temizlik için tuvalet içini temizlerken kullandığınız fırçayı bu alanda kullanmayın. Sünger, bez veya temiz bir fırça ile klozetin dış yüzeylerini iyice ovun. Erişilmesi güç olan yerleri de temizlediğinizden emin olun.
  • Klozet kapağının üstüne döktüğünüz temizleyiciyi de bir sünger veya bez yardımı ile silin.
  • Bol suyla tüm klozeti durulayın.

WC Temizliği için Diğer Önemli Uyarılar

Ev ve işyeri tuvaletlerini temizlerken ekstra sağlık önlemi almak adına bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Özellikle işyerinizde yapacağınız tuvalet temizliği için bol su kullanacaksanız kaymayan iş çizmeleri giymeniz düşme ve yaralanma riskini azaltır. Kimyasal maddelerden çıkacak gazlardan olumsuz etkilenmemek içinse maske takmanızda, temizlik esnasında kapı ve pencereleri açık bırakmanızda fayda vardır. Ayrıca temizlik esnasında kimyasalların teninizle temas etmemesi için mutlaka bir eldiven kullanın. Kapı ve penceleri açık tutun. İşyerindeki tuvaletleri temizlerken insanların dikkatli olmaları için uyarıcı levhalar yerleştirebilirsiniz.

Doğru temizlik ürünleri ve temizleme yöntemleri ile tuvaletlerinizi büyük oranda mikrop, bakteri gibi zararlı canlılardan arındırabilir, lekelerden kurtulabilirsiniz. Maksimum hijyen için tuvaletleri düzenli aralıklarla temizlemeyi unutmayın. Evdeki tuvaletler için haftada 1-2 kez iyi bir temizlik işlemi yeterli olabilir ancak işyeri tuvaletlerinin her gün temizlenmesi şarttır.