Ana içeriğe atla

16 Temmuz, 2023

Mutfak Temizliğine Nereden Başlamalı?

Mutfaklar, evlerde en çok kullanılan ve en çok kirlenen alanlardır. Günde üç öğün yemek pişirilen, gıdaların marketten getirilip yerleştirildiği, çiğ sebze ve etlerin çeşitli işlemlerden geçirilerek pişirildiği mutfakları etkili bir şekilde temizlemek sağlık açısından oldukça büyük önem taşır. Mutfak tezgahınızı ve dolaplarınızı, gıdaların temas ettiği alanlar, düzenli bir şekilde temizlenmediğinde zorlu yağ lekeleri ve gözle görünmese de muhtemelen tezgahta ya da lavaboda bakteriler oluşabilir. Peki, doğru mutfak temizliği nasıl yapılır, mutfak temizliğine nereden başlanır biliyor musunuz?

Adım Adım Etkili Temizlik

Mutfak temizliğini hızlı ve pratik bir şekilde yapmak istiyor ancak işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek tertemiz bir mutfağa sahip olabilirsiniz:

İşe tezgah ve evyeden başlayın:

Mutfakların en çok kullanılan ve kirlenen alanlarının başında tezgah ve evyeler gelir. İşe tezgah ve evye temizliğinden başlamak ocağı, mutfak fayanslarını ve dolaplarını temizlerken de işinizi kolaylaştırır. Öncelikle mutfak lavabosunu temizleyerek işe başlamalısınız. Yağlı ve kirli bir evyeyi temizlemeden işe başlarsanız, temizlik beziniz yıkarken evyedeki yağ, etrafı yeniden kirletebilir. Bunun için evyeye kuvvetli bir yağ çözücü sprey sıkmalısınız.Yağ çözücü etkisini gösterip yağları akıttığında bir mutfak fırçası ya da sünger yardımıyla evyeyi ovmak tüm yağ ve kirin kolaylıkla çıkmasını sağlar. Evyelerdeki kararmış, sararmış görüntüden kurtulmak için çamaşır suyu koyup ardından fırçayla ovmak evyenin hem hijyenik olmasını hem de lekelerin ortadan kalkmasını sağlar. Mutfak bataryasını ise krem temizleyici ile ovarak kireç ve pas lekelerini ortadan kaldırabilirsiniz. Tezgahınızı temizlemeden önce tezgahın tamamen boş olmasına özen göstermelisiniz. Tezgah yüzeyinde zorlu lekeler varsa yağ çözücü sprey kullanılabilir. Tezgahı çizmeyen yumuşak bir sünger ve bir bulaşık deterjanı ile köpürterek ovup ardından mikrofiber bir mutfak beziyle deterjandan tamamen arınana kadar durulayabilirsiniz.

Mutfak dolabı temizliği:

Mutfak dolapları yemeklerden çıkan yağlı buhar nedeniyle mutfağın en çok pislenen alanlarının başında gelir. Düzenli temizlenmediğinde mutfak dolaplarının yüzeylerinde zorlu, katılaşmış yağ kalıntıları oluşur. Bu yağ kalıntılarını hızla ortadan kaldırmak için Clonet Mutfak spreyini dolapların üzerine sıkıp bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Yağı yüzeylerden hızla söken Clonet Mutfak özel formülüyle yüzeyleri çizmeden yağ kalıntılarını tamamen yok eder. Mutfak dolaplarını silerken kullandığınız bezin iiz bırakmayan bir bez olması gerekir. Mutfak dolaplarının önce dış yüzeylerinin ardından dolap içlerinin temizliğini yapmalısınız. Dolaplar kapalı olduğundan yağlar genellikle dolap içlerine ulaşmaz, bu bölgelerde daha çok tozlanma olur. Bulaşık deterjanı ile yıkadığınız bir bezle dolap içlerinin tozunu alabilir, deterjan kalıntısı kalmaması için akan suyun altında yıkadığınız bezle durulayabilirsiniz. Dolap içlerini temizlerken dolaplarda duran mutfak eşyalarını temizlemiş olduğunuz tezgaha indirebilirsiniz. Mutfaktaki açık raflarda yağ lekeleri görülebilir. Açık mutfak raflarının temizliği de yağ çözücü mutfak spreyi ve mikrofiber bez ile yapılır.

Mutfak fayanslarının temizliği:

Mutfak fayansların pişen yemeklerin buharıyla ve yağla pislenebilir. Açık renk fayanslarda sararma ve lekelenmeler görülebilir. Ayrıca derz araları kararmış ve sararmış olabilir. Pırıl pırıl parlayan bir mutfak için duvar fayanslarını mutfak spreyi ile temizleyebilirsiniz. Lekeli derz aralarını derzlere çamaşır suyu sıkıp fırçalayarak lekelerden arındırabilirsiniz ya da derz temizliğine özel üretilmiş ürünlerden yardım alabilirsiniz. Mutfak zemini fayans ise önce bir elektrik süpürgesiyle süpürüp ardından yüzey temizleyicili bir su hazırlayıp yer bezi ile silebilirsiniz. Laminant yüzeyleri ise laminantın renginde deformasyona neden olmayacak bir temizleyiciyle temizleyebilirsiniz.

Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin temizliği:

Mutfağın demirbaşları olan beyaz eşya ve küçük ev aletleri, sıklıkla kullanıldığı için çabuk kirlenir. Özellikle tezgah üzerinde konumlandırılan mutfak şefi ya da kahve ve çay makinaları, ocakta pişen yemeklerden sıçrayan yağlarla ve bu yemeklerin buharıyla yağlanabilir, lekelenebilir. Bu el aletlerinin suyla temas etmesinde bir sakınca bulunmayan kısımlarını bulaşık deterjanıyla su altında yıkayabilirsiniz. Suyla temas etmemesi gereken parçaları deterjanlı bir bezle silebilirsiniz. Bulaşık makinesi ile buzdolabının dışlarını mutfak spreyi sıkarak temizleyebilirsiniz. Bulaşık makinesinin iç temizliği için özel makine temizleyici deterjanları kullanabilirsiniz. Buzdolabının iç temizliğini ise karbonatlı suyla yapabilirsiniz. Fırın ve ocak temizliğini yaparken fırın ızgaralarını ve ocak aparatlarını yağ çözücü sprey sıkarak temizleyebilirsiniz. Fırın içindeki yanmış yağ lekeleri için de Clonet Mutfak ürününü kullandıktan sonra bir bez yardımıyla durulayabilirsiniz.

Diversey’in özel geliştirilmiş temizlik ürünleriyle mutfak temizliğini kolaylıkla yapabilir ve tertemiz bir mutfağa sahip olabilirsiniz!