Ana içeriğe atla

21 Temmuz, 2023

Banyoda Kireç Lekeleri Neden Oluşur? Nasıl Önüne Geçeriz?

Banyoların temiz ve düzenli olması çok ferahlatıcı bir duygu olsa da çoğu kez bu alanların en çok kireç tutan yerlerden biri haline gelmesi sizi yıldırabilir. Kireçler temizlenmesi en zor olan birikimler arasındadır ve özellikle banyoları mesken edinirler. Banyonun her yerini tertemiz yapsanız bile sıra duşakabin, lavabo ve musluklardaki kireçlerin çıkarılmasına gelince bunlar size ekstra zorluk yaşatarak keyfinizi kaçırabilir. Kireçler pırıl pırıl ve hijyenik bir banyo için çoğu kez önünüze engel olarak çıksa bile aslında onlarla mücadele etmek imkansız değil.

Banyoda Kireç Lekesi Nedir? Neden Oluşur?

  • Kireç lekeleri su kalıntılarının zamanla birikip dönüştüğü lekelerdir. Şebeke suyunun kireçli ve sert olduğu bölgelerde sık sık kireçlenme sorunu ile karşılaşmanız oldukça doğaldır. Kireç lekeleri kirli ve mat bir görünüm yaratarak banyonuzun estetik havasına zarar verir. Aynı zamanda iyi temizlenmeyen alanlar hijyenik açıdan da zararlı olduğu için kireçlerin yok edilmesi sadece görsel açıdan değil sağlık bakımından da gereklidir.

    Banyo ise mutfak gibi evde en çok kireç oluşumunun görüldüğü alandır. Banyoda kireç oluşmasının başlıca nedenleri ise şunlardır:
  • Banyolar sürekli su ile sık sık temas halinde oldukları için sürekli nemli halde olan alanlardır.
  • Banyolarda yeterli hava akımı yoktur. Bu durum kireç oluşumunu kolaylaştırır.
  • Düzenli aralıklarla temizlenmeyen nemli bölgelerde kireç birikimi görülür.
  • Şebeke suyunun kireçli olduğu yerlerde su kalıntıları zamanla hoş olmayan kireç görüntülerine yol açar. Suyun içindeki çok sayıda mineral ve bileşen kirece yol açar.

Banyoda Kireç Lekeleri En Çok Hangi Alanda Meydana Gelir?

Banyoda kireç lekeleri sık sık karşılaşılan bir sorundur. Kireçlenmenin en yoğun olduğu yer ise genellikle duşakabinlerdir. Aynı zamanda lavabo ve musluklar da kireç tutumu için elverişli alanlardır. Yine de lavabolarda su sirkülasyonu daha fazla olduğu için aralıklı olarak su ile temas eden ve su kalıntılarının bir süre beklediği yer olan duşakabinler kireçlenme bakımından daha fazla sorun çıkartır.

Duşakabin camları, duş teknesi, musluk başlığı, gider kireç tutan alanlardır. Hatta belirtilen alanlarda sadece kireç problemi ile değil kararma, küflenme gibi olumsuzluklarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlardan ötürü duşakabin temizliği çoğu insan için tam bir meydan okuma halini alabilir.

Banyoda Kireç Lekesini Önlemek ve Temizlemek için Neler Yapılmalıdır?

Banyoda kireç lekesi oluşumunu önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunur. Yine de kireç lekelerini tam olarak önlemek tam olarak mümkün olmayabilir. Ne kadar önlem alırsanız alın zaman zaman su kalıntıları belirli bölgelerde birikerek istenmeyen kireç oluşumuna yol açabilir. Üzerinde durmanız gereken esas nokta ise kireç sorununu büyük oranda önlemek için belirtilen alanların periyodik olarak ve etkili ürünlerle temizlenmesi ihtiyacıdır.

Banyonuzda keyfinizi kaçıran kireç kalıntılarına karşı etkili kimyasal maddelerden destek alabilirsiniz. Kirece karşı ekstra etkili olan bir kimyasal ürün ile seramik, metal ve emaye yüzeyleri rahatlıkla temizlemek mümkündür. Çoğu kişinin kireç temizliği yaparken şikayetçi olduğu bir diğer konu da yüzeylerin işlemler esnasında zarar görmesidir. Sorunun ortaya çıkışında kullandığınız ürünün kalitesiz olmasının yanı sıra sert ovalama/uygulama işlemlerinin de payı olabilir.

İyi bir ürün kullandığınızda ve yüzeylere fazla baskı yapmadığınızda kireç temizleme esnasında oluşabilecek çiziklerden ve benzeri zararlardan kaçınabilirsiniz. Ürün üzerindeki kullanım talimatlarına uygun şekilde işlem yaptığınızda kireçler kolaylıkla temizlenebilir. Kireç temizlemede dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise kireçlerin bulundukları yüzeylere çok fazla yerleşmesine izin vermemektir.

Kireçlerin oluştuğu yerleri uzun süre temizlememek yüzeylerde derine yerleşen ve çıkarılması çok daha zor olan kireç birikimlerine yol açabilir. Az kireçli yerlerde tek bir uygulama ile sorunu çözebilirken çok derine işlemiş kireçler için genellikle birkaç uygulama yapmanız gerekir. Ayrıca şebeke suyunuz çok kireçliyse kireç arıtma filtresi taktırabilir böylece suyu arıtarak kireç oluşumunu büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.