9 Ağustos, 2023
Banyo Temizliğine Nereden Başlamalı?
Banyolar, evlerin sık kullanılan ve en çok kirlenen alanlarındandır. Banyonun her daim temiz ve hijyenik olması için günlük temizlik yapmak ve haftalık ayrıntılı temizlik yapmak gerekir. Aksi halde, banyo temizliği zorlaşır. Klozet ve lavabo içinde zorlu lekeler, duşakabin, küvet ve bataryalarda su, sabun ve kireç artıkları birikir. Banyonun düzenli olarak temizlenmesi hem temizliğin kolaylaşması hem de sağlık açısından önemlidir. Özellikle çocuklu evlerde banyo temizliğine büyük özen gösterilmelidir. Peki banyo temizliğine nasıl ve nereden başlamalısınız? Gelin detaylara ve püf noktalara göz atalım.
Hijyenik ve Tertemiz Bir Banyo için Temizlik Adımları
Tertemiz, hijyenik ve düzenli bir banyo için günlük ve haftalık banyo temizleme rutinleri oluşturmalısınız. Banyoyu temizlerken banyodaki hangi alanın önce hangi alanın sonra temizleneceğine de dikkat etmek temizliğin kolaylaşması ve hijyenin tam olarak sağlanması açısından önemlidir. Hızlı, pratik ve etkili bir temizlik için aşağıda adımları izleyebilirsiniz:
1. Banyoda Önce Klozet Temizlenmeli
Klozet temizliğinde banyo temizleyici ürünlerin başlığında yer alan sivri aparat kullanılarak klozet içindeki her nokta deterjanlanmalı, ardından sünger ya da tuvalet fırçası yardımıyla ovulmalıdır. Klozetlerin içinde kanallar bulunur ve temizlik yaparken genellikle bu bölge gözden kaçırılır. Ancak etkili bir temizlik için bu kanallara deterjan sıkılmalı ve birikmiş kirlerin klozet içine akması beklenmelidir. Klozetin dış yüzeyi de klozet temizleyici ürün ya da çamaşır suyuyla temizlenmelidir. Sifon tuşu ve taharet musluğu da deterjanlı banyo süngeriyle ovulmalıdır. Son olarak klozet deterjandan arınıncaya kadar su ile durulanmalıdır.
2. Günlük Banyo Temizliği Rutini Oluşturulmalı
Banyonun günlük temizlenmesi, banyo temizliğinde altın kuraldır. Banyo her gün kullanıldığından klozet içi ve lavabo içinin gündelik olarak banyo temizleyici bir ürün ile temizlenmelidir. Klozetin içi, özel klozet temizleyici ya da çamaşır suyu ile fırça ya da sünger yardımıyla ovulmalıdır. Klozetin kenarları da deterjan ile silinmeli, ardından klozet içi ve dışı deterjandan tamamen arınana dek durulanmalıdır. Genellikle banyo lavabosunun üzerinde bulunan aynalarda; el, yüz yıkama, diş fırçalama esnasında su ve sabun lekelenmeleri oluşur. Gündelik olarak aynanın cam bezi ve cam temizleyici ürün ile silinmesi gerekir. Ayrıca banyo mobilyası ile lavabonun üzeri de toz ve kir kalıntıları oluşmaması için temizlenmelidir. Havlu değişimi de gündelik olarak yapılmalı, banyo çöpü kötü koku oluşmaması için her gün atılmalıdır. Banyo camı, temizlik yapılmadan önce deterjan kokusundan etkilenmemek ve banyonun havalanması için mutlaka açılmalıdır. Zehirlenme ve alerji gibi reaksiyonlar oluşmaması için iki farklı deterjanı karıştırmamaya da özen göstermelisiniz.
3.Haftalık Banyo Temizliği Şart
Haftalık banyo temizliğinde, gündelik olarak temizlenmeyen banyo fayansları, derz araları, duşakabin camları ile banyo dolabı içleri ayrıntılı olarak ovalanmalı. Su ve sabun kalıntıları duşakabin, lavabo ve bataryalarda lekelenmeler yaptığından banyodaki bu alanlar, kireç çözücü katkılı banyo deterjanları ile bir sünger ile ovularak temizlenmelidir. Banyoda bulunan fayanslar ile derz aralarını silerken de kireç çözücü katkılı banyo temizleyici kullanmak temizliği hızlı ve pratik bir şekilde yapmanıza yardımcı olur. Diversey Clonet Banyo ile siz de banyonuzdaki kireçli tüm alanlarda etkili temizlik yapabilirsiniz. Clonet Banyo, kireç çözücü özel formülüyle banyodaki kireci kısa sürede çözer ve hijyen sağlar. Bu sayede banyo temizliğinde en büyük yardımcınız olabilir.
4.Banyo Dolapları ve Diğer Alanların Temizliği Unutulmamalı
Banyo dolapları içini temizlerken deterjanlı bir bez kullanabilirsiniz. Ardından dolap içlerini yıkadığınız bir bez yardımıyla durulayabilirsiniz. Dolap içlerinde yer alan parfüm, losyon gibi ürünleri üzerleri de nemli bir bezle silinmeli ve tozdan arındırılmalıdır. Banyo camı, cam temizleyici bez ile silinmeli, varsa havlupan ya da kalorifer peteğinin tozu alınmalıdır. Duşakabinin içi ya da küvet kireç çözücü ve bir temizlik süngeriyle dikkatle temizlenmelidir. Ardından bol su ile durulanmalıdır. Son olarak yerlerde banyo halısı varsa yıkanmak üzere yerden kaldırılmalı yerler su ve deterjanla yıkanmalıdır. Temizliğin ardından yerler bir yer havlusu veya paspasla kurulanmalıdır.
Siz de günlük ya da haftalık rutin banyo temizliği için etkili bir yardımcı arıyorsanız, Clonet Banyo kullanabilir, banyonuzu hijyenik ve pırıl pırıl bir görünüme kavuşturabilirsiniz.